Skip to main content

130

Miljoen inwoners

15

Economie van de wereld

60

Ease of doing business

-7

Tijdsverschil met Nederland

1

Handelspartner Verenigde Staten

40

Vrijhandelsverdragen

Zakendoen in Mexico

In Mexico is vaak meer tijd nodig om dingen voor elkaar te krijgen dan in Nederland. Zowel bij overheidsinstanties als bij bedrijven.

Door hun jarenlange ervaring in Mexico (Steven Büter zit al vanaf 2012 in Mexico en Peter Koenderink vanaf 2017) kan het NBSO u altijd in detail de do’s and don’ts van het zakendoen in Mexico vertellen.

Mexico is een groot land en de praktijk van het zakendoen verschilt dan ook per regio. Over het algemeen wordt er in het noorden meer Engels gesproken (dichtbij de grens met de Verenigde Staten). Mensen in het noorden zijn meestal ook wat directer.

Zakencultuur

In het Mexicaanse bedrijfsleven wordt indirecter en diplomatieker gecommuniceerd dan in de Nederlandse zakenwereld. Een Mexicaan zal niet snel rechtstreeks ‘nee’ zeggen. Dit betekent echter ook zeker niet dat het antwoord automatisch ‘ja’ is! Snelle beslissingen in onderhandelingen komen niet veel voor. Weest u bovendien bewust van de vele aanwezige specialistische kennis op de Mexicaanse markt. Mexico is allang geen ontwikkelingsland meer.

Aanspreekvormen

Het is belangrijk de juiste titels te gebruiken bij het aanspreken en aanschrijven van personen. Mexicanen hebben twee achternamen, eerst de naam van de vader, dan de naam van de moeder. Bij het aanspreken van een persoon worden of beide of alleen de eerste achternaam gebruikt. Beleefdheidstitels zoals ‘Mr’ (Señor), ‘Mrs’ (Señora), or ‘Miss’ (Señorita), en beroepstitels zoals  ‘Licenciado’, ‘Doctor’, ‘Profesor’ moeten worden gevolgd door de achternaam.

Persoonlijke contacten

Buitenlanders worden vrijwel altijd gastvrij ontvangen in Mexico. Persoonlijke contacten zijn buitengewoon belangrijk. Aan de basis van een goed zakelijk contact ligt dan ook altijd een goed persoonlijk contact. Voor buitenlandse bedrijven is het daarom belangrijk om zelf naar het land te reizen. Nodig uw zakenpartner uit voor een lunch en praat dan eerst uitgebreid over de wederzijdse families en gezamenlijke interesses als voetbal. En daarna pas over zakelijke aangelegenheden.

Afspraken

Afspraken worden in de grensgebieden met de Verenigde Staten en door grotere bedrijven die meer contact hebben met buitenlandse bedrijven, vrij goed nageleefd. Bij meer informele aangelegenheden is punctualiteit niet altijd een prioriteit. Hoewel vertragingen vandaag de dag steeds minder worden getolereerd.

Taal

Weinig mensen in de Mexicaanse zaken- of ambtelijke wereld spreken goed Engels (tenzij ze in de VS hebben gewoond of gestudeerd). Het zal zeker een voordeel zijn als u de Spaanse taal beheerst. U legt er gemakkelijker nieuwe contacten mee en geeft er een goede indruk door. Het NBSO in Querétaro kan u verder ook helpen met het eerste contact.