Skip to main content

De Mexicaanse autosector blijft groeien, waarbij de export in september het hoogste niveau sinds juni 2019 heeft bereikt.

Autofabrikanten met fabrieken in Mexico exporteerden vorige maand meer dan 300.000 nieuwe voertuigen, 16% meer dan in september 2022, volgens gegevens van het nationale statistische bureau (INEGI).

Het was de eerste maand dat de export de 300.000 overschreed sinds de COVID-19-pandemie en de daaropvolgende wereldwijde logistieke problemen die de auto-industrie zwaar raakte. De laatste maand waarin dit niveau werd bereikt was juni 2019, toen 327.454 eenheden werden geëxporteerd.

“De export van september is nu volledig hersteld van het niveau van vóór de pandemie en ligt 5,07% hoger dan die van dezelfde maand van 2019”, zegt Gabriela Siller, directeur economische analyse bij Grupo BASE.

De Mexicaanse autoproductie is ook hersteld van de verstoringen na de pandemie. Mexicaanse fabrieken produceerden in september 338.899 auto’s, het hoogste cijfer sinds oktober 2020 en een stijging van 4,29% ten opzichte van september 2019.

De totale auto-export is in de eerste negen maanden van het jaar met 14% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2022, tot 2,4 miljoen eenheden, terwijl de productie met 13,5% is gestegen tot 2,85 miljoen eenheden.

De bloeiende auto-export van Mexico gaat gepaard met een golf van directe buitenlandse investeringen (DBI) in de Mexicaanse autosector. Dit bereikte een historisch hoogtepunt van meer dan 5 miljard dollar in de eerste helft van 2023, omdat de nearshoring-trend ertoe heeft geleid dat bedrijven hun productieactiviteiten van Azië naar Mexico hebben verplaatst.