Skip to main content

Mexico heeft zijn positie als belangrijkste handelspartner voor de VS verstevigd door een exportwaarde van $263 miljard tussen de twee landen in de eerste vier maanden van 2023. De handel met Mexico was goed voor 15,4% van alle goederen die door de VS werden geëxporteerd en geïmporteerd, net boven de Amerikaanse handelstotalen met Canada (15,2%) en China (12,0%).

Volgens de Dallas Fed werd de basis van deze versteviging gelegd vóór de pandemie, vanwege de ondertekening van de handelsovereenkomst tussen de VS, Canada en Mexico, een kleine update van de bijna drie decennia oude NAFTA-overeenkomst. De veranderingen wijzen ook op een versnelde verschuiving naar ‘nearshoring’, een fenomeen waarbij landen proberen de toeleveringsketens voor cruciale goederen naar landen te brengen die zowel fysiek als politiek dichtbij zijn.

Nearshoring nam tijdens de pandemie toe dankzij de hogere verzendkosten van producten over de Stille Oceaan en de vraag van de consument naar snellere levertijden.