Skip to main content

Afgelopen week hadden wij het economische team van de Nederlandse ambassade uit Mexico-Stad op bezoek in Querétaro. Wij hadden een zeer intensief programma opgesteld waarin wij verscheidene instanties en bedrijven bezochten die interessant zijn voor het Nederlands bedrijfsleven.

Dinsdag brachten wij een bezoek aan de Universidad de las Mujeres, een initiatief vanuit de overheid van Querétaro waarin vrouwen centraal staan. Iedere vrouw heeft recht op onderwijs en in de universiteit is een opvang voor 30 kinderen, zodat de vrouwen haar lessen kunnen volgen. Inmiddels zijn er al 1,600 studenten verbonden aan de Universiteit.

Woensdagmorgen begon de dag bij de CEA in Querétaro (Comisión Estatal de Aguas Querétaro), het agentschap dat verantwoordelijk is voor de planning, aanleg en exploitatie van drinkwater-, riolerings- en rioleringssystemen en voorzieningen in de staat Querétaro. Uit de goede gesprekken kwam naar voren dat er een grote behoefte is aan Nederlandse technologie.

Daarna vervolgden wij onze weg naar een netwerklunch, georganiseerd samen met El Gran Bajío Bajio. Hierbij waren verscheidene ondernemers aanwezig vanuit de sectoren bouw, water, agro en energie. Zeer interessant om te zien wat er leeft bij de Mexicaanse ondernemers en waarin wij als Nederland kunnen helpen.

Na de lunch kregen wij een uitgebreide tour bij Koppert Mexico. Koppert is een pionier in duurzaamheid in de landbouw, met een missie om de gezondheid van mens en planeet te verbeteren in samenwerking met de natuur. Een echt Nederlands familiebedrijf dat meer dan 25 jaar actief is in Mexico!

De laatste dag begon in de ochtend bij “Medico Contigo”, een initiatief van de overheid van Querétaro. Het doel van het programma “Médico Contigo” is gratis medische hulp te bieden en de levering van medicijnen aan volwassenen van 60 jaar en ouder en mensen met een handicap te bieden.

Direct daarna bezochten wij het Nederlandse bedrijf Visscher Caravelle. Visscher-Caravelle is een wereldwijde eerstelijnsleverancier binnen de automotive, met een focus op automatten. Zeer indrukwekkend wat zijn de afgelopen jaren hebben neergezet in Mexico.

Als afsluiter van het EA bezoek waren wij uitgenodigd voor een tour bij de douane op het vliegveld van Querétaro. Het bedrijf Términal Logistics Logistics heeft de licentie om te opereren op het internationale vliegveld van Querétaro. Zeer interessant om te zien dat Querétaro is uitgegroeid tot nummer 2 cargo vliegveld van Mexico. Ook liggen er al concrete plannen om het cargo gedeelte flink uit te breiden. Bedrijven als DHL, FedEx en MercadoLibre zijn al zeer actief en hun aanwezigheid zal alleen nog maar groeien.