Skip to main content

Afgelopen week bezochten wij samen met de Nederlandse ambassade in Washington D.C. (Verenigde Staten van Amerika), het Nederlands consulaat-generaal in San Francisco (Verenigde Staten van Amerika), en de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad (Mexico) de transborder regio San Diego (California, US), Tijuana, Ensenada (B.C., Mexico).

Het doel van dit bezoek was de kansen en mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven te identificeren in de transborder regio San Diego/Tijuana.

Hoe werken deze steden of beter gezegd deze regio samen? Zien zij de grens als een obstakel of als een voordeel met betrekking tot nearshoring. In beide landen wordt de grens gezien als een obstakel in plaats van een veiligheidsgrens, wat zeker een eye-opener is.

In 2024 wordt “The World Capital of Design” in San Diego en Tijuana gehouden. Het is de eerste keer in de historie van dit grote evenement dat twee landen het evenement hosten. Vanuit beide kanten van de grens (Verenigde Staten en Mexico) kunnen de ambassades en consulaat-generaal hulp bieden als het gaat om urban dialogues waarbij Nederlandse bedrijven betrokken kunnen zijn.

Met bezoeken aan Salk Institute, San Diego State University, WTC San Diego/SD EDC, Economic Development Pro Baja, Signify Tijuana, Heineken/Tecate, EDC Ensenada, Hamteck and SeatCover hebben we veel nieuwe indrukken opgedaan van de zeer interessante regio.

Bezochte locaties: San Diego, Tijuana, Tecate en Ensenada.

Relevante topics: urban dialogues, world design bid 2024 San Diego&Tijuana, transregionale kansen NL bedrijven, water, mobiliteit, energie, poorten/logistiek, agro en meer.

Participanten:

Bart van Bolhuis, Head Economic Affairs, WAS, Anne Le Guellec, Deputy Ambassador, MEX, Vincent Storimans, Deputy Consul General, SFN, Henk Hanselaar, HC San Diego, Deborah van den Brande, Sr. Economic Policy Officer, SFN, Jan Top, Sr. Advisor for Infrastructure and Water Mgt, SFN, Steven Buter, Chief Representative, NBSO Mexico en Peter Koenderink, Deputy Representative, NBSO Mexico.