Skip to main content

Bij de verplaatsing van wereldwijde waardeketens – een trend die beter bekend staat als nearshoring – bevindt Mexico zich in een bevoorrechte positie, omdat het land naast gekwalificeerde arbeidskrachten opvalt door zijn geografische en commerciële nabijheid tot de grootste economie ter wereld: de Verenigde Staten.

Er zijn vier factoren die Mexico bevoordelen, zodat meer internationale bedrijven hun productiecentra naar het land kunnen verplaatsen:

  1. Tijdzones afgestemd op de Verenigde Staten, wat de communicatie tussen productiecentra vergemakkelijkt in vergelijking met de verschillende tijdzones in China en Europa.
  2. Betaalbare en snellere transportkosten en levertijden door nabijheid en lage complexiteit. Verzendkosten vanuit het noorden van Mexico zijn bijvoorbeeld zeker goedkoper dan die vanuit China.
  3. De USMCA. Deze handelsovereenkomst schafte tarieven af ​​op Mexicaanse export naar de Verenigde Staten, wat de Mexicaanse productie in verschillende industrieën begunstigt, vooral in de productie van auto’s en auto-onderdelen.
  4. Een ervaren maakindustrie met hoge kwaliteitsnormen en hoogopgeleid personeel. De bruto toegevoegde waarde van de maakindustrie in Mexico bedraagt ​​ongeveer 221 miljard dollar en draagt ​​18% bij aan het nationale BBP.

Monterrey, Tijuana en Querétaro zijn enkele van de steden die, vanwege hun reeds geconsolideerde industriële omgeving, aantrekkelijke plaatsen zijn voor internationale bedrijven die een deel van hun productieprocessen naar Mexico zouden kunnen verplaatsen.