Skip to main content

Zachtfruit is de vijfde grootste tuinbouwcategorie in Mexico. Dankzij de hoge kwaliteit is het uitgegroeid tot een belangrijk internationaal exportproduct. Het zachtfruitareaal in het land telt 25.090 hectare waarop verschillende soorten worden geteeld, waaronder aardbeien, frambozen en bramen. De laatstgenoemde categorie is de belangrijkste.

De zachtfruitteelt is geconcentreerd in vier staten. Michoacán is met een areaal van 16.592 hectare de grootste producent en is goed voor 70% van de export, gevolgd door Baja California met 12% en Guanajuato met 4%.

Wereldwijd is Mexico de grootste producent van bramen met een aandeel van maar liefst 30% en een productie die op 548.000 ton per jaar wordt geraamd, gevolgd door de Verenigde Staten en China. Cranberry’s worden met name in Chili en Canada geteeld.

De voornaamste exportbestemmingen van Mexicaans zachtfruit zijn: de Verenigde Staten, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, België, Frankrijk, Canada en Duitsland. Mexico is de op twee na grootste zachtfruitexporteur ter wereld. De waarde van de export wordt op €711,5 mln geraamd.

De zachtfruitsector in Mexico levert bijna 200.000 banen per jaar op, met name in de regio’s Jalisco en Michoacan. De sector genereert een economische spil-over(overloopeffect) van zo’n €800 mln per jaar.

“Dit jaar zijn de onderhandelingen gestart om de exportmarkten voor Mexicaanse tuinbouwproducten uit te breiden met onder meer China. Het doel hiervan is om de grens van $1 mld (€888 mln) te overschrijden,” zegt Mario Alejandro Andrade Cárdenas, vicevoorzitter internationale handel van de National Agropecuary Council (CAN).

Voor meer informatie:
Mario Alejandro Andrade Cárdenas
National Agropecuary Council (CAN)
Tel. (55) 5488 9700
cna@cna.org.mx
www.cna.org.mx

 

Bron: https://www.agf.nl/article/9117490/zachtfruitteelt-mexico-groeit/