Skip to main content

Mexico behoort tot belangrijkste bier consumptie landen ter wereld. Volgens een report van Deloitte, is Mexico is de eerste bier exporteur ter wereld, gevolgd door Nederland. Verder is het land de 4e grootste bier producent ter wereld. De consumptie van speciaalbieren is in de afgelopen jaren sterkt gegroeid in Mexico. Voor 2017 voorspelde Acermex (Associatie van bierbrouwers in Mexico) dat de markt zou groeien tot 166.069 hectoliters, een groei van 59% in verhouding tot het jaar er voor.

Door een groeiende interesse van de consument voor nieuwe producten en nieuwe smaken is de vraag naar alcoholische dranken in de afgelopen jaren sterk gestegen. De levensstijl van de Mexicanen en de nieuwe trend voor Multi sensorische ervaringen heeft bijgedragen aan de sterke groei voor speciaalbieren. Het gaat bij het consumeren van speciaalbieren niet alleen om de bieren zelf, maar ook om de ervaring.

Deloitte deed onderzoek naar de opinie van Mexicanen over speciaalbier. Als het gaat om alcoholische dranken heeft industrieel bier de grootste voorkeur onder Mexicanen (53%), waarbij de smaak de belangrijkste motivatie is voor consumptie. Speciaalbieren komen hierbij op de tweede plaats met 14%. Het lijkt een klein percentage, maar deze groep is erg belangrijk geweest voor de historisch hoge groei van de markt in 2016.

Volgens Acermex, zijn er momenteel meer dan 400 speciaalbier merken. Naast een sterke lokale consumptie, worden de bieren ook internationaal gedistribueerd. Populaire export landen zijn onder andere de VS en België.
Volgens de directeur van Acermex heeft Mexico een booming bier cultuur. Onder andere met dank aan het groeiende bier-toerisme groeit de markt sterk. De doelgroep voor specialbieren breid uit en momenteel kunnen de bieren al in veel restaurants en supermarkten gevonden worden.

Lees het gehele report van Deloitte over de Mexicaanse speciaal bierindustry in de volgende link: https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/mx/Documents/consumer-business/2017/Craft-Beer-in-Mexico-2017.pdf