De duurzame energie industrie in Mexico

Momenteel is de logistieke industrie in Mexico een van de meest moderne in Latijns-Amerika. De eerste logistieke concepten waren aanwezig in de Mexicaanse automotive industrie, waar de consumenten kwaliteit, functionaliteit en leveringssnelheid eisten. Hieruit voortvloeiden veranderingen in het aanvullen van verschillende gebieden, specialisaties en strategische allianties die de uitbreiding van de markt mogelijk maken.

De Mexicaanse transportsector heeft de afgelopen jaren een snelle groei gekend. De vooruitzichten voor de sector zijn positief, gebaseerd op demografische groei, stijgende levensstandaard, een groeiende middenklasse en de uitbreiding van productie- en consumentendiensten. De laatste jaren is de transportsector sneller gegroeid dan de Mexicaanse economie als geheel. De logistiek in Mexico vertegenwoordigd ongeveer 15% van het nationaal BBP. Hiervoor komt 60% overeen met transport, wat betekent dat het landvervoer een van de belangrijkste sectoren in het land blijft, met meer binnenlandse distributie en dat meer handel mogelijk maakt tussen Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

Infrastructuur

Mexico heeft een uitgebreid infrastructuur systeem, met onder andere 117 zeehavens, 370.000 kilometer aan wegen, 27 duizend kilometer van spoorwegen en 76 luchthavens, die worden aangevuld met 49 douane’s en 66 rail terminals.

Het vrachtvolume van de Mexicaanse havens groeide vorig jaar met 12,2%. Volgens het Mexicaanse secretariaat voor communicatie en transport hebben mexicaanse havens in 2017 6.375.338 teu behandeld, een stijging van 5.680.483 teu een jaar eerder. De vier belangrijkste havens zijn Lazaro Cardenas en Manzanillo grenzend aan de stille oceaan en Veracruz en Altamira aan de golf van Mexico.

Vrije handelsovereenkomsten

Een van de sterke punten van het land zijn de vrijhandelsovereenkomsten. Volgens de gegevens van het CIA World Factbook heeft Mexico vrijhandelsovereenkomsten met meer dan 50 landen, waaronder Guatemala, Honduras, El Salvador, de Europese Vrijhandelszone en Japan. Meer dan 90% van de handel is onder vrijhandelovereenkomsten. In 2012 is Mexico formeel verbonden aan de Trans-Pacific Partnership-onderhandelingen en vormde de Pacific Alliance met Peru, Colombia en Chili.

Kansen

Investeringen in infrastructuur zijn het afgelopen decennium in Mexico toegenomen van 3,1% van het bruto binnenlands product (bbp) tot 4,5%. Grote investeringen zitten in de aanleg van snelwegen en de vergroting van de capaciteit van luchthavens.

Kansen voor buitenlandse ondernemers liggen vooral op de volgende terreinen:

  • Constructie van logistieke corridors en distributiecentra.
  • Management en ICT voor logistieke corridors.
  • Benodigdheden en software voor pakhuismanagement.
  • Oplossingen voor asset- en voertuigopsporing.
  • Barcodescanners.
  • Technologie gerelateerd aan RFID (Radio Frequency Identification).
Automotive
23 juni 2017

Visscher Caravelle, Nederlands automotive bedrijf gaat flink uitbreiden in Queretaro

Visscher-Caravelle een Nederlands familiebedrijf gaat zijn vestiging in Queretaro Mexico uitbreiden van 200 naar 600…