Profiel Mexicaanse automotive industrie

De automotive productie vertegenwoordigt een van de meest dynamische en concurrerende industrieën in Mexico. Zo is Mexico uitgegroeid tot een belangrijke speler in de automotive en auto-onderdelen sector op wereldwijd niveau. In de afgelopen decennia heeft Mexico de aandacht van belangrijke spelers in de automobielindustrie aangetrokken door de aanhoudende groei in de productie van voertuigen en auto-onderdelen, evenals de sterke groeivooruitzichten van de binnenlandse markt. Vandaag staat de Mexicaanse automotive industrie weer centraal, omdat de industrie overgaat van een profiel dat voornamelijk gericht is op productie naar een waarin innovatie en ontwerp een dominante rol spelen.

De automotive sector levert meer dan 3% van het bruto binnenlands product (BBP) en 18% van de productiesector, dat meer dan 52 miljard dollar per jaar oplevert en verantwoordelijk is voor ongeveer 900.000 directe banen in het hele land. Met deze indicatoren is Mexico de zevende producent en vierde exporteur van lichte voertuigen op wereldniveau. Daarnaast heeft de automotive industrie de afgelopen zes jaar het grootste deel van directe buitenlandse investeringen (FDI) in Mexico ontvangen; 21 miljard dollar is geïnvesteerd in de automotive industrie, waaronder de start van nieuwe auto- en motor productie installaties, de uitbreiding van de productiecapaciteit van meerdere installaties al aanwezig in Mexico, en de werving van een groter aantal directe leveranciers rond de nieuwe ontwikkelingen.

Auto-onderdelen industrie in Mexico

De auto-onderdelen industrie in Mexico houdt een aanhoudende groeitrend. De sector heeft in de afgelopen vijf jaar recordcijfers bereikt zowel in productie (82 miljard dollar per jaar) als in de export (65 miljard dollar per jaar). Momenteel is Mexico de zesde grootste producent en verwacht plekken te stijgen.

In 2015 produceerde het land 3.4 miljoen lichte voertuigen, 39.9% meer dan Brazilië. OEM’s investeren meer dan 27 miljard dollar in Mexico, wat 1.7 miljoen lichte voertuigen zal toevoegen aan de productiecapaciteit. Bedrijven zetten uit naar Mexico, ze worden aangetrokken door de concurrerende salarissen van de arbeidskrachten, geografische voordelen, en preferentiële toegang tot veel van de belangrijkste markten in de wereld, evenals politieke en economische stabiliteit. Tussen 2010 en 2015 ontving Mexico een gecombineerde investering van meer dan 22 miljard dollar, gericht op de bouw van nieuwe fabrieken en expansieprojecten.

Vandaag wordt 80% van de lichte voertuigproductie van Mexico geëxporteerd, 86% van de export gaat naar de VS en Canada. De groei wordt echter grotendeels veroorzaakt door export naar markten buiten de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA), waardoor Mexico een wereldwijde speler wordt. De geografische ligging van het land biedt een unieke gelegenheid om zaken te doen met zowel Europese als Aziatische landen, en ligt natuurlijk ook in de nabijheid van de tweede grootste economie van de wereld, de Verenigde Staten. Bovendien ontwikkelde het land een wereldwijd concurrerende logistieke infrastructuur om voertuigen naar andere internationale markten te exporteren.

Toekomst van de industrie en kansen voor Nederlandse bedrijven

In 2020 wordt verwacht dat de Mexicaanse automotive industrie bijna 13 miljoen lichte voertuigen produceert voor 13 merken in meer dan 30 productiefaciliteiten. In de afgelopen jaren is het land verandert van de productie van maquiladora-stijl tot een krachtcentrale in de wereldwijde automotive industrie, waardoor kansen voor internationale leveranciers en dienstverleners de snelle ontwikkeling van de industrie ondersteunen.

Het land ondergaat een transformatie van low-cost, low-tech voertuigen naar high-tech, premium voertuigen, waardoor op de medium en lange termijn meer activiteiten met een hogere toegevoegde waarde worden geboden. Met meer dan 100.000 ingenieurs die van de universteit afstuderen per jaar, ontwikkelt Mexico geschoolde arbeidskrachten, gekwalificeerd voor geavanceerde productiebedrijven. Echter, de snel ontwikkelende vraag met veranderende technologie en kwaliteitsnormen betekent dat de supply chain moeite heeft om te voldoen aan de groei die de OEM nodig heeft. Dit betekent natuurlijk nieuwe zakelijke kansen voor de bedrijven die willen investeren om de kloof in deze booming industrie op te vullen.

Automotive
23 juni 2017

Visscher Caravelle, Nederlands automotive bedrijf gaat flink uitbreiden in Queretaro

Visscher-Caravelle een Nederlands familiebedrijf gaat zijn vestiging in Queretaro Mexico uitbreiden van 200 naar 600…