Agricultuur in Mexico

De landbouw in Mexico is op historisch en politiek vlak een belangrijke sector van de economie van het land geweest, hoewel het nu voor een zeer klein percentage van het BBP van Mexico staat. Mexico is een van de eerste die begon met menselijke landbouw, waarbij de Meso-Amerikanen gedomesticeerde planten ontwikkelden zoals maïs, bonen, tomaten, avocado’s, cacao, en verschillende soorten kruiden.

Landbouw van de koloniale periode tot de Mexicaanse Revolutie was gericht op grote privé-eigendommen. Na de revolutie werden deze opgebroken en het land herverdeeld. Sinds de laatste jaren van de twintigste eeuw heeft de NAFTA en het economisch beleid opnieuw grote commercieële landbouwbedrijven begunstigd.
De belangrijkste gewassen van Mexico zijn granen zoals maïs en tarwe, tropische vruchten zoals sinaasappel en banaan, en diverse groenten. De landbouwuitvoer is belangrijk, vooral van koffie, tropische vruchten, wintervruchten en groenten. Zestig procent van Mexico’s landbouwuitvoer gaat naar de Verenigde Staten.

Michoacán, een staat in het westen van Mexico, staat bekend als “Avocadoland”, omdat het de enige plaats op aarde is waar de avocado’s vier bloeiperiodes hebben, waardoor Mexico het hele jaar door avocado’s kan produceren. Door deze voortdurende productie kan Mexico ieder jaar meer dan 1.7 miljard pond avocado produceren en exporteren naar de Verenigde Staten. Dit vertegenwoordigt 80% van de avocado’s die per jaar in de VS worden geconsumeerd.

Landbouwraad in Mexico

De landbouwraad en zijn medewerkers zijn sterk verbonden met de afdeling Handel en Economie. Ze verstrekken specifieke sectorinformatie aan het bedrijfsleven en streven ernaar om de handel van landbouwproducten, voedingsmiddelen en diensten (kennisoverdracht, onderzoek) te bevorderen, evenals investeringen van de Nederlandse agribusiness bedrijven in Mexico te stimuleren.

De Nederlandse agrarische sector staat hoog aangeschreven in Mexico: kwalitatief hoogwaardig, innovatief, soms tegen een hogere prijs maar met een hoger rendement. Onze Landbouwraad in Mexico is ook op Cuba geaccrediteerd.

De Landbouwraad en zijn medewerkers zijn er voor bedrijven in alle schakels van de (agro)keten: uitgangsmateriaal, agroproducten, techniek, dienstverlening, handel en afzet.

De volgende gebieden voornamelijk van belang:

  • Tuinbouwsector
  • Dierlijke sectoren
  • Veterinaire/fytosanitaire aangelegenheden

Voor meer informatie, kijk op ‘Agroberichten buitenland’ 
Agroberichten Mexico

Indien gewenst kunt u ook een email sturen naar: mex-lnv@minbuza.nl

Volg de Mexicaanse landbouwraad op Twitter @AgriMexico

Handel in agri-producten

Commerciële landbouwproducten komen voornamelijk uit drie gebieden van het land, de tropen van de Golf van Mexico en de Chiapas Highlands, de besproeide gebieden van het noorden en noordwesten en de Bajío regio in Centraal Mexico. Mexico’s belangrijkste landbouwproducten bestaan uit rundvlees, fruit, groenten, maïs, melk, pluimvee, varkensvlees en eieren, die ongeveer 80% van de landbouwproductie vormen.

De meest winstgevende tropische gewassen zijn koffie en suikerriet. Koffie wordt geëxporteerd, maar suikerriet is voornamelijk voor binnenlandse consumptie. Andere belangrijke tropische gewassen zijn fruit zoals bananen, ananas en mango’s, evenals cacao en rijst. Vanille wordt nog steeds verbouwd, aangezien dit inheems is. Katoen is een belangrijk gewas in de exportregio’s in Chiapas en in het noorden van Mexico.

Sinds het begin van de 21ste eeuw zijn de landelijke arbeidskrachten nog steeds aanzienlijk maar langzaam aan het krimpen. Traditionele landbouwmethoden met kleine percelen die door gezinnen en kleine gemeenschappen worden onderhouden domineren nog steeds in veel regio’s, vooral die met grote inheemse bevolkingen zoals in het zuiden van Mexico.

De export van landbouwproducten naar de Verenigde Staten is bijzonder belangrijk, vooral sinds de implementatie van NAFTA. Terwijl slechts ongeveer 12 procent van de Amerikaanse agri-producten naar Mexico gaat, gaat er ongeveer 60 procent van de export van Mexico naar de Verenigde Staten. Door de groeiende bevolking van Mexico is het land een netto importeur van granen.

Een aantal Amerikaanse agribusinessbedrijven hebben belangrijke investeringen in Mexico, waaronder Campbell Soup, General Mills, Ralston Purina en Pilgrim’s Pride. De laatste is de tweede grootste pluimveeproducent in Mexico.

Agri &Food
29 mei 2018

Groeiende vis en zeevruchten markt Mexico

In 2017 groeide de Mexicaanse vis en zeevrucht industrie met 4% en bereikte hierbij een…